Z d o l c E K O p r o i z v o d n j a

Vina iz zagorja

Mlađi naraštaji Zdolčevih odlučili su se vratiti tradicionalnom uzgoju i korijenima svojih predaka. Drugim riječima, proizvodnju koja se bazira na načelima ekološkog uzgoja, bez primjene pesticida, odnosno suvremenih konvencionalnih sredstava za zaštitu vinove loze, herbicida i umjetnih gnojiva. Takva su i vina, prirodna i iskrena…

Naše imanje i podrum

Poljoprivredno gospodarstvo i vinarija obitelji Zdolc nalazi se na brežuljkastim obroncima naselja Klenice kraj Pregrade.

Pozicija naših vinograda omogućuju dobru mikroklimatski položaj

Vinogradarski položaji Pregrade graniče sa Krapinskim i Klanječkim vinogorjem.

Na strmim jugozapadnim položajima, teškim za obradu, zasađeno je 11.000 trsova. Uz grožđe obitelj uzgaja i autohtonu sortu lješnjaka, tzv. istarski dugoljasti.

Uzgoj istarskog dugoljastog  lješnjaka (lijeske) također je u sustavu ekološke proizvodnje.  Lijeska je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka. Zadnjih 10 godina ima značajnu ulogu u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Lješnjaci se izvrsno sljubljuju s vinima, posebno kod vođenih degustacija. S obzirom da su Zdolčevi raspolagali s poljoprivrednim zemljištem gdje nije moguće uzgajati vinovu lozu, odlučili su zasaditi trajne nasade lješnjaka. Iako nosi pridjev istarski ovaj dugoljasti  lješnjak je idelan za sadnju u kontinentalnoj Hrvatskoj jer je otporan na niske temperature. Nasadi lijeske stari su 6 godina i prvi plodovi se već ubiru. Zapečeni lješnjaci i s izvrsnim vinima nešto je što treba kušati.

Kod uzgoja ne koriste mineralna umjetna gnojiva te se trude tretirati vinograd i čitavo imanje sa što manje kemijskih zaštitnih sredstava. Vodeći se ekološkim načelima obitelj Zdolc stremi prema čistoj ekološkoj proizvodnji svih svojih proizvoda.

S imanja se pruža predivan pogled na okolne zagorske brege a idealno je za šetnju vinskim stazama. Tek nakon toga, pri ulasku u vinariju na poseban način možete doživiti mirise i arome vina.  Vinarija je srednje veličine s novim podrumom u kojem se posebna pažnja posvećuje fermentaciji na niskim temperaturama. Na taj način se sve mirisne note i arome iz grožđa sačuvaju u budućem vinu.

Novi podrum kapaciteta 20.000 litara sagrađen je, u sklopu imanja, 2020.godine. Opremljen je novim inox bačvama te najmodernijom tehnologijom za proizvodnju vina. Pri obilasku podruma Zdolčevi će vam prezentirati kako su uspjeli sačuvati tradicionalne vrijednosti kroz primjenu modernih tehnologija. A stari podrum „skriva“ odličan sauvignon blanc, graševinu odležanu u hrastovim bačvama , pinot sivi, selectio (kupaža crnih vina) i predikate.

Naša vina

S e l e c t i o C u v é

Crveno vino dobiveno kupažom sorata MerlotFrankovkaZweigelt. Navedene sorte  svoju povijest vuku iz dvije različite i podnebljem drugačije regije. 

G r a š e v i n a

Kvalitetno suho vino žućkasto-zelene boje, dominantnog svježeg voćnog mirisa. Umjerene kiseline, prirodni ostatak CO2, note svježe jabuke, izvrsno se nadopunjuju te daju harmoniju i svježinu ovog vina

S i v i P i n o t

Polusuho vino, zlatnožute boje s blagim nijansama ružičaste. Proizvodi se maceracijom na bobicama. Vino bogato polifenolima. Nježne cvjetne i voćne arome, svježe kiseline i diskretna mineralnost uz note plemenite plijesni botritisa.

S a u v i g n o n B l a n c

Vino slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama, diskretnog i zanosnog mirisa. Vino je umjerenih i uravnoteženih kiselina koje daju svježinu i dinamičnost koju odlikuju cvjetni mirisi bazge i punoća u okusu koja traje.

V i n a z a S v a k i D a n

Zdolc Črno i Belo cuvee su odlična crvena i bijela vina koja su nastala kupažiranjem lokalnih sorti, nižih alkohola pa se mogu uživati svaki dan, neovisno da li ih uživali kao gemiš, bevandu ili samo u čaši