U p o z n a j t e v i n a r a - R o b e r t Z d o l c

Priroda vas puni energijom i snagom, opušta od stresa. Šetnja vinogradom moj je najbolji odmor.

Vina proizvodimo za svaki dan i posebne prilike u inox i drvenim bačvama
VLASNIK

R o b e r t Z d o l c

Sve je u obitelji – filozofija je koju njeguje Robert Zdolc. Radost rada sa zemljom i proizvodnja vina je naš stil života. Živimo okruženi vinogradima. Tradicija koju sam naslijedio od oca, djeda, pradjeda.

Odrastao sam učeći o vinima od svog oca. Iskustvo i znanje  stekao sam u praksi, uz  dodatne službene edukacije o vinogradarstvu i vinarstvu. 

Naša predanost  prema zemlji utkana je u našu povijest. Ne brinemo se samo za zdravlje svojih vinograda, već i za okolni prirodni okoliš. Dovoljno smo udaljeni od velikih prometnica, industrijskih pogona što je također bitno kod eko proizvodnje.

 S obzirom na klimatske promjene, koje brinu sve poljoprivrednike, željeli smo doprinjeti vraćanju ravnoteže u prirodu. To je bila glavna nit vodilja.

PROIZVODNJA

E k o l o š k a v i n a

Prelazak na eko proizvodnju ne znači samo nabavu ekoloških sadnica i dobivanje potvrde od Ministarstva. Ekološka proizvodnja zahtijeva puno ručnog rada. Moraju se poštivati prirodni zakoni održivosti, bez upotrebe mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida u zaštiti.

2015. godine iskrčili smo zapušteni voćnjak i vinograd zarastao u grmlje, koji je najčešće služio za odlaganje glomaznog otpada neodgovornih sugrađana.  Tlo se čistilo oko 3 godine. Prva vina s eko znakom proizveli smo 2019. godine.

Proizvodnja, a i konzumacija ekoloških vina,  sve više je u porastu. Ne radi se samo o trendu.  Eko vina imaju čišći i prirodniji miris te okus. Prednost je u tome što eko vina sadrže nižu razinu sumpornog dioksida, koje se inače mora umjereno upotrebljavati  jer može izazvati glavobolje i mučnine. Dodatno, vina u boci sporije stare ali pri tom ne gube okus i strukturu.

U svaku bocu vina koju proizvedemo ulijevamo ljubav prema zemlji. Zato nam vina dobivaju drugu dimenziju, proizvedena su sa strašću i emocijama.

Pogled iz Vinograda Zdolc na Zagorje
woman picking grapes
SortimentI PLANOVI

N a j d r a ž e s o r t e

Trenutno radimo s 8 sorata vinove loze (graševina, sauvignon blanc, pinot sivi, belina, zeleni silvanac, zweigelt, frankovka, merlot).  Iako najzahtjevnija sorta u svakom pogledu, od vinograda do podruma i boce,  sauvignon blanc je sorta koja pruža najviše izazova, uspona i padova. Upravo zbog toga najviše volim to vino.

Preuzimanjem obiteljske tradicije i daljnjom modernizacijom u proizvodnji kontinuirano proširujemo sortiment. Muškat žuti sljedeća je stepenica u našem razvoju,  koja bi trebala zaokružiti paletu naših proizvoda. Jedan manji vinograd zasađen je ove godine, a nastavak slijedi iduće godine.

OBITELJ

V i n a r s t v o j e o b i t e l j s k i p o s a o

Bez njih ništa ne bih postigao. Ovo je, prvenstveno obiteljski posao koji traži razna znanja. Osim što moraš biti dobar poljoprivrednik baviš se financijama, marketingom, prodajom. Jedna osoba to ne može sama.

Posao vodimo supruga i ja, pomaže nam moj brat i njegova oblitelj.  U svemu zajednički sudjelujemo, oko svega se dogovaramo. Razmjena mišljenja izuzetno je važna.

Kušaona je idealna za družennja i razgovore uz čašu dobre graševine ili sauvignona