V i n o g r a d i

Vina iz zagorja
VINOGRADI

P r e k o 1 1 0 0 0 t r s o v a l o z e

Poštujući tradiciju te uz primjenu modernih tehnologija obitelj Zdolc proizvodi visoko kvalitetna vina. Robert Zdolc, mladi vinar smatra da je ključ uspjeha u pristupu. Ljudske ruke nezamjenjive su pri uzgoju vinove loze.  Svaki trs je zaseban, mora se dobro izanalizirati prije bilo kakvog postupka, njegovati ga tokom godine.  I tako svih 11 000 čokota u vinogradu.

 

soil 2 gabriel jimenez jin4W1HqgL4 unsplash

Većina vinogorja ove podregije nalazi se na brežuljkastim obroncima. Gorja su izgrađena od vapnenca i dolomita, a doline i nizinski dijelovi prekriveni su šljunkom, glinom i laporom. S obzirom na činjenicu da se na ovim prostorima loza uzgaja već tisućljećima, tlo je antropogeno – nastalo intenzivnim djelovanjem čovjeka u dugome razdoblju. Pretežni dio vinograda ove podregije siromašan je aktivnim hranivima, što se nadomješta određenim vrstama i količinama gnojiva.

Klima je umjereno kontinentalna i umjereno srednjoeuropska. Temperatura u tijeku vegetacije (od travnja do listopada) iznosi oko 16,5 °C. Količine oborina dobro su raspoređene, a najviše kiše padne u srpnju.

Vinogradi obitelji Zdolc obuhvaćaju vinogradarske položaje Pregrade  graničeći sa Krapinskim i Klanječkim vinogorjem a većina ih se nalazi brežuljkastim obroncima.

Specifičnost vinske regije

T e r r o i r i s o r t e l o z e

soil 2 gabriel jimenez jin4W1HqgL4 unsplash
Nagibi vinograda Zdolc daju optimalne rezultate u proizvodnji graševine, sauvignona i sivog pinota
Vina iz zagorja

"Naš stil se zasniva na ekološkoj proizvodnji, pa su takva i vina - prirodna i iskrena"

Vina iz zagorja

– Robert Zdolc, Vinar i vlasnik

Vina iz zagorja
podregija zagorje

N a š T e r r o i r

novi-vinogradi-eko-robert-zdolc

Zdolčevi  kod uzgoja ne koriste mineralna umjetna gnojiva te se trude tretirati vinograd sa što manje kemijskih zaštitnih sredstava.

Vodeći se ekološkim načelima kod uzgoja vinove loze,  bez pesticida, herbicida te kroz podizanje novih nasada autohtonih zagorskih sorata vinove loze obitelj Zdolc stremi prema čistoj ekološkoj proizvodnji.

Prelijepi vinogradi Roberta Zdolca gdje se proizvode Ekološka vina
Pozicija naših vinograda omogućuju dobar mikroklimatski položaj

Kod odabira položaja,  bez previše suvremenih analiza i studija, obitelj je slijedila filozofiju svojih predaka te sadila vinograde na postojećim  i na položajima gdje su nekad  davno bili vinogradi.

Radi se o strmim jugozapadnim položajima  teškim za obradu, položajima koji zahtijevaju trud i muku. Međutim, upravo to  izgrađuje karakter njihovih vina, vina koja odišu mineralnošću strmih zagorskih brega.

samoodrživost

S k l a d s p r i r o d o m

Predanost  prema zemlji utkana je u povijest Zdolčevih. Ne brinu se samo za zdravlje svojih vinograda, već i za okolni prirodni okoliš. Dovoljno su udaljeni od velikih prometnica, industrijskih pogona što je također bitno kod eko proizvodnje.

 S obzirom na klimatske promjene, koje brinu sve poljoprivrednike, obitelj je željela doprinijeti vraćanju ravnoteže u prirodu. To im je bila glavna nit vodilja.

Berba kod Roberta Zdolca
idealan izlet

Posjetite nas!

Rezervirajte termin za posjet vinariji i provedite ugodno popodne ili vikend na prelijepim Zagorskim bregima uz odlična vina i domaće zalogaje. Uz razgovor i druženje s obitelji Zdolc.