Vincekovo – vinogradarska nova godina

V i n c e k o v o v i n o g r a d a r s k a n o v a g o d i n a

Facebook
Email
Print

Dan svetog Vinka, 22.siječnja označava rađanje i buđenje prirode, dolazak proljeća. Taj dan je ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Vinogradari se na Vincekovo međusobno posjećuju u svojim podrumima i zažele jedni drugima sretnu novu vinogradarsku godinu.

Na Vincekovo, vinogradari prvi put u novoj godini pohode vinograde. Bez obzira na vrijeme, bila kiša ili snijeg. Simboličnim obrezivanjem trsova objavljuje se početak radova u vinogradima. Po trsovima se vješaju kobasice kako bi grožđe bilo rodno i zdravo, a trsovi se krste domaćim vinom.

Vincekovo odnosno blagdan sv. Vinka se obilježava 22. siječnja

 

Vinogradari se na Vincekovo međusobno posjećuju kako bi jedni drugima zaželjeli sretnu novu vinogradarsku godinu

 

Vincekovo – dan kada se moli za dobar urod

Svog sveca zaštitnika vinogradari mole za dobar urod te da im čuva vinograd od zime, mraza, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. U nekim krajevima odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝prema kojima vinogradari predskazuju kakva će biti ovogodišnja berba.

Vincekovo je dan kada se slavi nova berba i moli za dobar urod ovogodišnje kod Zdolca

 

Iako je 2021.klimatski bila problematična kvaliteta grožđa je bila izvrsna ali uz manje prinose.

Obilježavanje Vincekova blagoslivljanjem vinograda osobito je raširen u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ceremonijal se najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima.
Štatut dolazi od latinske riječi statutum što znači pravilo, zakon, poslovnik. Kako se cijeli život temelji na zakonima nije čudno da su se ustanovila i pravila ponašanja za stolom – uz vinske kapljice i vesele pajdaše.

Od davnina na domaćim proslavama i veselicama u krugu prijatelja cilj je bio stvoriti ugodu, veselu atmosferu. Međutim često se događalo da stranci, koji bi se pridružili ovim veselicama, baš i ne “shvate domaćine” pa bi došlo do tragičnih svršetaka. Stoga je mjesni sudac morao uvesti pravila ponašanja kako bi stao na kraj izazivačima nereda. A opet, kako se tim pravilima ne bi previše sputavalo sudionike doneseni štatuti pisani su u obliku šaljivih dokumenata. Stoga vinsko – pajdaške regule propisuju da stoloravnatelj mora biti duhovit, sipati dosjetke kao iz rukava, mora biti rječit i dobro poznavati “Štatute”.

 

Ako odlučite Vincekovo proslaviti u Zagorju vinarija Zdolc rado će vas ugostiti.​

Pajdaške regule – Štatuti su obavezni za Vincekovo

Prema Štatutima, u svakom se društvu moraju održati tri zdravice: „zdravica domovini, pajdašiji i lepšem spolu“. Zdravice se i dan danas izgovaraju starinskim, „cifrastim“ (kićenim), načinom govorenja. Štatuti zagovaraju veselje i radost u dobrom društvu, širenje prijateljstava i dobre međuljudske odnose, te izričito upozoravaju da se konzumiranje vina i žestokih pića čini s razumom.

Naše najpoznatije vinsko-pajdaške regule su Križevački štatuti koji imaju istaknuto mjesto u razvoju hrvatske vinske kulture.

Priča o nastanku križevačkih štatuta poziva se na 14. stoljeće i gašenje zavade križevačkih purgera i kalničkih “šljivara”. Održana je velika pomirba u Križevcima uz veliko “spravišće” odnosno veselicu. Akcija je uspjela – zavađenici postaše trajno prijatelji i u trajnoj slozi. Trodnevna veselica je bila regulirana određenim pravilima, korijenima Križevačkih štatuta. Za te su se regule pobrinule tri osobe: križevački notarijuš, kalnički kaštelan i varoški sudec. Na taj način udarili su se temelji mnogobrojnim drugim veselicama koje su također primjenjivale pravila jer su ona osiguravala da se sve odvija bez neželjenih ispada.

Običaj je da proslava Vincekova završava uz vino i jelo pripremljeno na otvorenoj vatri uz vinograd. Međutim danas se proslave prilagođavaju brojnim posjetiteljima, vinoljupcima koji više vole sjediti u toplom. 

Vina iz naše vinarije

Blagdan svetog Vinka povezan je s pučkom meteorologijom što se vidi u brojnim narodnim izrekama:

• Kad je hladno uz jaku smrzavicu:

Vincek Nežu pili kaj se cvili! (Blagdanu svetog Vinka prethodi blagdan svete Agneze/Neže)

• Topljenje snijega predznak je dobrog uroda:

Ak na Vincekovo strohe kaplju, letina bu dobra!
Ak se na Vincekovo vrabec more v mlaki vode oprati, godina bu rodna!
Ako se na Vincu topi snig, vino će biti dobro.

• Kad je padala kiša, kaže se:

No, sad bude vino!
Ako kaplje voda sa strehe, bit će mnogo vina.

• Ako je bila suša:

No, kaže, ne bu vino!

• Sunce na Vincekovo predznak je dobrog vina.

Ako na sv. Vinka sunce peče, obilato vino u bačve poteče.
Vinkovo sunce, dobro vince! Če na Vinka sunce peče, v lagve vino teče!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Picture of Vina Zdolc
Vina Zdolc
Ekološka Vina Zdolc iz srca Zagorja, nastaju pažljivim njegovanjem trsa, i kasnijom vinifikacijom.