Ulje sjemenki crnog grožđa

U l j e s j e m e n k i c r n o g g r o ž đ a

Facebook
Email
Print

Naše eko gospodarstvo započelo je s proizvodnjom visoko vrijedne namirnice –  prirodno ulje sjemenki crnog grožđa.

Ovo ulje radimo od  sjemenki sorte Merlota. Po završetku  procesa  fermentacije mošta, sjemenke odvajamo od tropine prosijavanjem,  nakon čega slijedi dugotrajno sušenje. Takve potpuno dehidrirane sjemenke prolaze postupak tzv. hladnog prešanja, gdje nastaje potpuno prirodno esencijalno ulje.  

Sve je počelo u Francuskoj

Sjemenke crnog grožđa se prosijavanjem odavaju od tropa
Ulje od sjemenki grožđa se odvajaju od tropine prosijavanjem

Kad se i tko sjetio iscijediti ulje iz sjemenki nije poznato ali zasluženu popularnost dobilo je zahvaljujući Francuskoj. Njihovi vinari su tijekom 20. stoljeća počeli proizvoditi ulje sjemenki grožđa kao zamjenu za maslinovo ulje. 

Danas je ulje sjemenki grožđa jako cijenjeno i traženo a najviše se upotrebljava u kulinarstvu. Teško je odoljeti zavodljivo decentnim vinsko-orašastim aromama ulja sjemenki crnog grožđa koje oplemenjuju svako jelo i pružaju prave gurmanske okuse.

Ovo ulje može se kombinirati s maslinovim ili nekim drugim ljekovitim uljima. Pogodno je za pečenje i prženje hrane mada vam mi preporučamo zdravije kuhanje kao što je priprema u pari, na laganijoj vatri. Također, ovo ukusno ulje svojim će profinjenim aromama biti izvrstan dodatak salati i ostalim raznim delicijama.  Uz takva jela odlično se slažu naša zdrava eko vina.

Nutritivna svojstva ulja od sjemenki

Ulje od sjemenki grožđa odličan su začin u gastronomiji
Ulje od sjemenki grožđa odličan su začin u gastronomiji i iznimno su zrava

Ulje od grožđa jako je zdravo, smanjuje količinu masnoće u krvi i pomaže u obnavljanju stanica kože.

Dobar je izvor omega-3 masne kiseline te može povećati zdravlje srca i krvožilnog sustava. Sadrži i omega-6 masne kiseline koje su uspješne u borbi protiv karcinoma dojke, raznih tipova alergija, ADHD-a i artritisa. Flavonoid „oligomeric procyanidin“ koji se može pronaći u ulju je vrlo jak antioksidans, skoro 50 puta veći nego antioksidansi poput vitamina C i E.

Konzumiranje ovog ulja, jedna žličica 2-3 puta tijekom dana, pomaže u jačanju imuniteta i omogućuje da se organizam uspješnije bori protiv infekcija.

Ulje sjemenki grožđa sve češće se primjenjuje i u prirodnim proizvodima za njegu kože. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima pomaže u regeneraciji i hidrataciji  a vitamin E koji se nalazi u ulju drži kožu glatkom i sjajnom.

Njegovi sastojci usporavaju proces starenja kože, štite je od infekcija i pružaju zaštitu od sunčanih oštećenja. 

Odlično je za njegu svih tipova kože, a pogotovo za osjetljivu i/ili problematičnu kožu. Ulje sjemenki grožđa za lice može se koristiti protiv ožiljaka od akni, hiperpigmentacijskih mrlja i ostalih kožnih oštećenja. A sve više služi i kao alternativa kremi za brijanje.

Kako god koristili ovo ulje vaša koža dobit će blagu svjetlucavu notu.

 

Prirodno ulje sjemenki crnog grožđa za sada proizvodimo u manjim probnim količinama.  Može se nabaviti u našoj vinariji. A kad dođete na vinsku degustaciju može ga se i kušati.

Naša vina u ponudi

Picture of Vina Zdolc
Vina Zdolc
Ekološka Vina Zdolc iz srca Zagorja, nastaju pažljivim njegovanjem trsa, i kasnijom vinifikacijom.