Upoznajte sortu Sauvignon Blanc

U p o z n a j t e s o r t u S a u v i g n o n B l a n c

Facebook
Email
Print

Sauvignon Blanc je sorta koja daje najprodavanije svježe vino na svijetu, vino oštre i osvježavajuće kiselosti. Ime je francuskog podrijetla – znači bijeli (blanc) divljak (sauvage), a u hrvatskom prijevodu ispravan je naziv sauvignon bijeli.

Malo je neobično jednu od najrasprostranjenijih sorata na svijetu nazvati divljom. Smatra se da je to zbog oblika lista koji je sličan listu divlje loze, ili pak zbog specifičnog mirisa koji podsjeća na mačji urin i pokošenu travu.

Misterij podrijetla Sauvignona blanc

Porijeklo ove popularne sorte još je uvijek misterij. Znamo da potječe iz Francuske te da je stara sorta budući da je uz cabernet franc roditelj cabernet sauvignonu. Novije analize ukazuju da je možda potomak traminca.

Najpoznatija legenda o sauvignonu kao vinu u Francuskoj vezana je uz kralja Henryja IV od Navarre. Navodno mu je kao bebi djed najprije trljao usne češnjakom, a onda bi mu dao žličicu sauvignona. Zahvaljujući djedovom „odgoju“ Henry IV slovio je kao izvanredan stručnjak za kušanje sauvignona.

Sauvignon blanc danas je jedna od najrasprostranjenijih sorti na svijetu. Najviše ga je u Francuskoj, Čileu, SAD-u i Južnoj Africi, a posebno je popularan na Novom Zelandu

U Hrvatskoj daje jako dobre rezultate u Hrvatskom zagorju, Međimurju, Kutjevačkom vinogorju te na Plešivici.

Međunarodni dan sauvignon blanca obilježava se prvog petka u svibnju. Najpoznatije su novozelandske proslave ovog blagdana. Godinu dana unaprijed morate se zapisati za posjet nekom od vinskih podruma kako biste kušali njihovu šampionsku sortu. Naime, 86 % cjelokupnog izvoza vina s Novog Zelanda proizvedeno je od sauvignon blanca.

Razni stilovi Sauvignona Blanc

Iako vino od ove sorte svi povezuju sa svježinom, ono jako dobro stari. Kutjevački podrum arhivira butelje sauvignona bijelog starije od 10 godina. Najpoznatiji sauvignon blanc onaj je iz 1975. koji je čuvala vinarija Vinalcool kod Bukurešta za pokojnog komunističkog diktatora Nicolaea Ceausescua. Tajni je kupac 2011. pridodao ovo raritetno vino svojoj arhivi.

Sauvignon bijeli Hrvatskog zagorja svjež je i aromatičan. Poslužuje se ohlađen na 10 do 12 °C. Odlično se sljubljuje sa svježim kravljim i kozjim sirevima, nadaleko poznatim zagorskim štruklima kao i sa savijačama ili pitama od sira. 

Možemo ga poslužiti i uz plodove mora, šparoge, bijelu ribu i losos.

Snažniji okusi sauvignona bijelog, odležanog u hrastu, poslužuju se na temperaturi od 13 do 14 °C uz teleće i janjeće pečenje s mediteranskim travama, pernatu divljač te polutvrdi ovčji i kozji sir.

Degustacija- proslava i druženje u vinariji Zdolc 11.11.2021.
Sauvignon Blanc može biti svjež i živahan, ali kad je zrel i odležan odlično paše uz ovčje i kozje sireve

Na otprilike 30% vinskih nasada nalazimo graševinu. Dobro i redovito rodi, otporna je na hladnoću (posebice mraz) i redovito daje dobra do odlična vina u najrazličitijim stilovima – ovisno o položaju i vinogradarstvu. 

Imate li mogućnost, svakako kušajte predikatni sauvignon. Iako je sorta iznimno pogodna za dobivanje predikatnog grožđa, jako je komplicirano sačuvati joj aromu. 

Uz ovaj predikat jako će vam prijati guščja i pačja jetra, kolači s orasima, jela sa zgusnutim umacima, ananas, zrele kruške ili neko drugo svijetlo voće.

 

Zdolc Sauvignoni Blanc

Picture of Vina Zdolc
Vina Zdolc
Ekološka Vina Zdolc iz srca Zagorja, nastaju pažljivim njegovanjem trsa, i kasnijom vinifikacijom.