Ručna berba grožđa

R u č n a b e r b a g r o ž đ a

Facebook
Email
Print

 

Ručna berba grožđa je najstariji i najtradicionalniji način branja, ujedno i najkvalitetniji. Želimo li napraviti vrhunsko vino, ručna berba samo odabranih grozdova jedini je izbor.  

Grožđe se kod Zdolčevih bere ručno. Sve u skladu s tradicijom i pravilima ekološke proizvodnje, koja sama po sebi zahtijeva puno ručnog rada. Kad Robert Zdolc opisuje ručnu berbu to zvuči jako jednostavno: 

 

Za ručnu berbu, sve što trebate je par škara i košare za grožđe (nosiljke) raspoređene po redovima ispod trsa. Vrlo jednostavno, grozdove odrežete ili odrežete sa svakog trsa i stavite ih u košare, pazeći da ne oštetite trsove i što je najvažnije grožđe na grozdu. Zatim nosite, transportirate košare s grožđem niz redove do traktora s prikolicom kako biste ih prevezli natrag u vinariju

Prednosti kada se provodi ručna berba grožđa

Vincekovo je dan kada se slavi nova berba i moli za dobar urod ovogodišnje kod Zdolca

Glavna prednost ručne berbe je znanje, vještina i pronicljivost berača. Svaki grozd bere se na temelju zrelosti, odabiru se samo zdravi grozdovi. Često se odabir vrši po jednoj bobici, a ne po grozdu i može se ponavljati više dana, čak i tjedana.

Međutim ako berači nisu obučeni ili nadzirani, i dalje će brati loše plodove. I dalje će staviti lišće i izdanke u košaru.  Ako bacaju grozdove u prikolicu, grožđe na dnu će se zgnječiti i ispustiti će sok. Iako branje grožđa u male sanduke usporava rad beračima umnogome olakšava naknadno sortiranje i kontrolu kvalitete. Dodatno, određeni stilovi vina zahtijevaju da grozdovi budu cijeli i stoga ručno ubrani.

Ručno branje može se primijeniti na bilo kojem terenu. „Strmi tereni, kao što su i naši, dosta usporavaju berbu. Za vrhunska vina potrebno je uložiti puno vremena i energije kako bi iz malih plodova, pažljivo odabranih mjesta i redova dobili visoku kvalitetu.“

Najbolje vrijeme za berbu

Najbolje je početi s berbom kad su dani topli, sunčani  jer će grožđe imati najveći sadržaj šećera i bolje će se čuvati ako nema površinske vlage. Neki vinari preferiraju noćnu berbu, između ponoći i ranog jutra. Noć osigurava da sve grožđe ima istu temperaturu a niže noćne temperature pomažu u koncentraciji i očuvanju aroma i okusa svježeg grožđa te stabiliziraju razinu šećera. Obitelj Zdolc svoje grožđe bere tokom jutra. Pripreme su u punom jeku a s berbom planiraju startati polovinom mjeseca rujna.

To je ujedno i vrijeme kad se u Pregradi održava manifestacija  „Branje grojzdja“. Više informacija na  https://www.branjegrojzdja.pregrada.hr/

Branje grojzdja“ tradicionalno se održava posljednjeg tjedna u rujnu.  Naraštaji obitelji Zdolc od prvog dana aktivno sudjeluje u ovoj manifestaciji , već više od 50 godina.

 

Atraktivni proizvodi u našem shopu

Picture of Vina Zdolc
Vina Zdolc
Ekološka Vina Zdolc iz srca Zagorja, nastaju pažljivim njegovanjem trsa, i kasnijom vinifikacijom.