Sauvignon Blanc – idealno proljetno vino

S a u v i g n o n B l a n c i d e a l n o p r o l j e t n o v i n o

Facebook
Email
Print

Sauvignon Blanc s osvježavajućim voćnim notama, mirisom bazge je upravo ono što se traži! Sorta poznata po svojoj “zelenoj crti”, pikantnoj kiselosti, odlično se slaže uz jela od začinskog bilja i sve što je zeleno.

Volimo proljeće jer sve djeluje tako veselo, živo, razigrano  – a to želimo osjetititi i u okusima, mirisima….  Vina koja želimo kušati u ovo doba moraju biti svijetla, živahna. Sve što je svježe, dinamično, hrskavo, ukusno.

Teoretski, bilo koje vino može vas natjerati da pomislite na proljeće ali…  Što vam prvo padne na pamet kada pokušate zamisliti vino koje personificira proljeće?

Sauvignon Blanc & šparoge

Vino koje pristaje proljetnom raspoloženju izvrstan je izbor za sparivanje sa šparogama. Zelene, biljne arome Sauvignon Blanc-a savršeno se upotpunjuju sa gorkim notama šparoga, ističući svježe okuse ove najukusnije proljetne delicije.

Kako pripremiti šparoge?

  • Najbolje su šparoge srednje veličine. Šparoge vrlo debelih stabljika često su drvenaste, tvrde i previše vlaknaste te zahtijevaju guljenje i dulje kuhanje, a vrlo tanke šparoge lako se prekuhaju.
  • Nemojte ih prekuhavati. Preporučuje se lagano pirjanje, i to samo 5 minuta jer će tako biti fino mekane izvana, a lagano hrskave iznutra.

Kako bi okus sljubljivanja šparoga i Sauvignon Blanc-a bio potpun potreban vam je još jedan sastojak na tanjuru poput ribe, škampi, lososa, piletine, gljiva, jaja, kozjeg sira ili voća.

Blanširane šparoge s lososom na žaru – blanširane šparoge ostavite ih na toplom. Losos prepržite na maslacu, te posolite i popaprite. Možete ga začinite s malo sjeckanih listića kopra. Sve zajedno poslužite s kriškama limuna. Ukoliko želite obogatiti ovo jednostavno jelo možete dodati i začinjeni grčki jogurt, rajčice te rikulu.

Blanširane šparoge s lososom na žaru

Šparoge sa škampima


Šparoge sa škampima

Šparoge sa šunkom – šunku narežite na tanke rezance i složite je preko blanširanih šparoga. Pospite ribanim parmezanom i obložite s 2 dag maslaca. Propecite ih u vrućoj pećnici oko 10 minuta na temperaturi od 220°C.

Šparoge sa šunkom

Šparoge s piletinom

Šparoge s piletinom

Rižoto od šparoga – sitno sjeckan luk popržite na malo maslinovog ulja, dodajte nasjeckan češnjak i dobro promiješajte. Dodajte rižu (arborio) i nakon par minuta dolijte vino – Sauvignon Blanc. Kad vino ispari rižu lagano podlijavjte temeljcem. Pred sam kraj dodajte prokuhane šparoge, promiješajte, i prokuhajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte maslac izrezan na kockice i promiješajte. Rižoto ostavite poklopljeno još 10-15minuta. Po želji pospite parmezanom.


Rižoto od šparoga

Grilane šparoge s preljevom vinaigretteom


Grilane šparoge s preljevom vinaigretteom

Pečene šparoge s kozjim sirom i medom – posudu za pečenje premažite s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte šparoge začinjene sa soli i paprom. Lagano zalijete kapljicama ulja. Na šparoge izmrvite kozji sir i obilno prelijte medom. Naribajte još malo sira po vrhu i pecite u zagrijanoj pećnici, na 180°C, dok sir ne porumeni.

Salata od jagoda i šparoga – na zagrijanom maslinovom ulju popržite komade šparoga dok ne omekšaju. Posolite i popaprite, stavite sve u zdjelu sa svježim jagodama te začinite umakom vinaigrette. Ukoliko želite malo bogatiju salatu dodajte razmrvljeni feta sir i/ili pistacije, rikolu.

Salata od jagoda i šparoga

Ne možete bez slatkog a ne želite mijenjati vino? Otpijte gutljaj Sauvignon Blanca nakon zalogaja bijele čokolade. Perfect match.

Kako se najbolje poslužuje Sauvignon Blanc?

Kao i većina bijelih vina, Sauvignon Blanc najbolje je poslužiti ohlađen. Otprilike dva sata u frižideru  dovoljna su za idealnu temperaturu raspona od 10 do 12 °C. Ukoliko vam se žuri vino ostavite 30-40 minuta u posudi s ledom i vodom.