Klecenbrot (voćni kruh)

K l e c e n b r o t ( v o ć n i k r u h )

Facebook
Email
Print

Razna povijesna događanja ostavila su traga i na našu gastronomiju. Tako se u mnogim krajevima Hrvatske za Božić peku posebne vrste slatkog i/ili voćnog kruha.

Na jugu se tradicionalno priprema Panettone – slatki kruh od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima ili jako slatki Pandoro što u prijevodu znači „zlatni kruh“. Dok su Talijani utjecali na dalmatinsku kuhinju Središnja Hrvatska bila je podređena Beču i Budimpešti. Austrijski plemići tokom blagdana posebno su uživali u Klezenbrotu, slatkom kruhu s puno voćnih sastojaka.

Klezenbrot ili Kolednik jako davno mogao se kupiti i u nekim zagrebačkim slastičarnicama. Međutim, danas ga je teško pronaći.
Stoga ćemo podijeliti s vama recept ovog bogatog božićnog kruha koji jako lijepo paše s našim svježim vinima umjerenih kiselina.

Sastojci za nadjev:

Klezenbrot ili Kolednik kruh prepun voća. Ne tako davno mogao se kupiti i u nekim zagrebačkim slastičarnicama. Odlično paše uz vina.

1 kg badema, oraha, lješnjaka, grožđica, smokava, datulje, citronata, kitnkeza, suhih šljiva
1 kg šećera
Sastojci za tijesto:
½ kg brašna
¼ kg maslaca
10 dag šećera
2 cijela jaja
malo vina
sasvim malo kvasca


Priprema:

  1. Prokuhane bademe narezati duguljasto, orahe i propržene lješnjake nasjeckati krupno, kao i ostalo suho voće
  2. Dodati šećer, dobro izmiješati i preliti s 1 dcl ruma i ostaviti preko noći
  3. Maslac razmrviti u brašnu i sa ostalim sastojcima zamijesiti tijesto
  4. Nešto manje od pola tijesta zamijesiti s voćem, a od ostatka napraviti kruščiće
  5. Kruščiće razvaljati, puniti nadjevom, namazati žumanjkom i ukrasiti prepolovljenim bademima
  6. Staviti peći na 200˚C dok ne bude gotovo
  7. Rezati nakon tri dana

Zdolc vina koja pašu uz Klecenbrot