Pinot Gris je mutant crnog pinota, bijela sorta “crnog” podrijetla koja daje vina žuto-zelene, slamnatožute, ružičaste ili narančaste boje. Ovisno o načinu proizvodnje jer se s ovom sortom/mutantom danas puno eksperimentira.
Vina su nježno voćna, Austrijska i Talijanska živa puna mineralnosti, neki Francuski primjerci polusuhi i ekstremno mineralni. Raspon je jako velik od svježih pa sve do maceriranih i odležanih vina.
Pinot Gris miriše na jabuke, kruške, nektarine preuzimajući nekoć primarne arome breskve i banane.
Pinot Gris je stigao iz Francuske
Interesantan je podatak da ova sorta u svakoj zemlji ima drugačiji naziv.
U Hrvatskoj ga još nazivaju i Pinot sivi ili Burgundac sivi. U Francuskoj je najčešće ime Pinot Gris, u Mađarskoj Szürkebarát, u Švicarskoj Malvoisie, u Njemačkoj, Austriji i na drugim njemačkim govornim područjima Burgunder Grauer i Grauburgunder, odnosno Ruländer, a slično se naziva i u Sloveniji rulendec dok se u Italiji zove Pinot Grigio.
Sorta je francuskog podrijetla koja se sadila u Burgundiji još u srednjem vijeku.
Zatim se u 13. stoljeću sadnja proširila na Švicarsku te Mađarsku, na obale Balatona. Tokom 19. stoljeća Burgundški vinari iskrčili su ovu sortu zbog malog uroda.
Međutim, Pinot Gris širi se na sjevernije krajeve i danas je u Alsaceu najzastupljenija sorta.
Čak 14 % vinograda posađeno je ovom lozom. Po mnogima ovdje se proizvode najbolji sivi pinoti na svijetu – bogata, moćna, robusna vina umjerenih kiselina sa začinskim i mednim notama.
Osim Francuske najviše se proizvodi u SAD-u i New Zelandu. Ove tri zemlje drže 70% svjetske proizvodnje Pinot Grisa.
Pinot Gris miriše na jabuke, kruške i nektarine, preuzimajući nekoć primarne arome breskve i banane.
Pinot Gris u Hrvatskoj
Pinot Gris u Hrvatskoj se sadi od Slavonije do Dalmacije. Prilično težak za uzgoj svuda daje vrlo dobre rezultate.
S obzirom na razlike u terroiru postupno su se razvila dva dominantna stila. Vina Zagorja i bregovite Hrvatske, od Međimurja do Moslavine, su svježa, živahna, intenzivnih aroma.
Slavonija i Podunavlje proizvode krepke i zrele sive pinote.
S obzirom da u toplijim krajevima Pinot Gris daje vina s manje izraženim kiselinama i većim udjelom alkohola, Istra i Dalmacija, još ne ostvaruju tako dobre rezultate ali nameću svoj stil koji ne možemo usporediti ni s alzaškim, a ni pijemontskim.
Pinot Gris & gastronomija
Idealna temperatura za posluživanje je od 8 do 10 °C.
S obzirom na bogate kiseline nemojte ovo vino uparivati s hranom koja ima kisele sastojke, kao što su jela s rajčicom ili citrusi.
Savršen je i kao aperitiv!
Najbolje se kombinira s laganom hranom poput tjestenine, ribe i plodova mora
- Svježi, mladi – lešana bijela riba, lagana piletina, meki sirevi (ricotta, feta, camembert, mozzarella)
- Mineralni – rižoto od liganja ili sipa, tjestenina s kozicama, losos
- Zreliji – pečena bijela riba, sitna plava riba (srdele, inćuni, papaline), rakovi
- Macerirani – odresci tune ili gofa, laganija mesna jela (npr. teleći odresci)