Upoznajte sortu Pinot Sivi

U p o z n a j t e s o r t u P i n o t S i v i

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print

Sivi pinot je mutant crnog pinota, bijela sorta “crnog” podrijetla koja daje vina žuto-zelene, slamnatožute,  ružičaste ili narančaste boje. Ovisno o načinu proizvodnje jer se s ovom sortom/mutantom  danas puno eksperimentira.

Vina su nježno voćna, Austrijska i Talijanska živa puna mineralnosti, neki Francuski primjerci polusuhi i ekstremno  mineralni. Raspon  je jako velik od svježih pa sve do maceriranih i odležanih vina. 

Pinot sivi miriše na jabuke, kruške, nektarine preuzimajući nekoć primarne arome breskve i banane.

Sivi pinot je stigao iz Francuske

Interesantan je podatak da ova sorta u svakoj zemlji ima drugačiji naziv. 

U Hrvatskoj ga još nazivaju i burgundac sivi. U Francuskoj je najčešće ime  Pinot Gris, u Mađarskoj Szürkebarát, u Švicarskoj Malvoisie, u Njemačkoj, Austriji i na drugim njemačkim govornim područjima Burgunder Grauer i Grauburgunder, odnosno Ruländer, a slično se naziva i u Sloveniji rulendec  dok se u Italiji zove Pinot Grigio.

Sorta je francuskog podrijetla koja se sadila u Burgundiji  još u srednjem vijeku. 

Zatim se u 13. stoljeću sadnja proširila  na Švicarsku te Mađarsku, na obale Balatona. Tokom 19. stoljeća  Burgundški vinari iskrčili su ovu sortu zbog malog uroda. 

Međutim, pinot sivi širi se na sjevernije krajeve i danas je u Alsaceu najzastupljenija sorta. 

Čak 14 % vinograda posađeno je ovom  lozom. Po mnogima ovdje se proizvode najbolji sivi pinoti na svijetu – bogata, moćna, robusna vina umjerenih kiselina sa začinskim i mednim notama. 

Osim Francuske najviše se proizvodi u SAD-u i New Zelandu. Ove tri zemlje drže 70% svjetske proizvodnje sivog pinota.

 

Pinot sivi miriše na jabuke, kruške i nektarine, preuzimajući nekoć primarne arome breskve i banane.

Sivi pinot u Hrvatskoj

Pinot sivi u Hrvatskoj  se sadi od Slavonije do Dalmacije. Prilično težak za uzgoj svuda daje vrlo dobre rezultate.  

S obzirom na razlike u terroiru postupno su se razvila dva dominantna stila. Vina Zagorja i bregovite Hrvatske, od Međimurja do Moslavine, su svježa, živahna, intenzivnih aroma. 

Slavonija i Podunavlje proizvode krepke i zrele sive pinote.  

S obzirom da u toplijim krajevima sivi pinot daje vina s manje izraženim kiselinama i većim udjelom alkohola, Istra i Dalmacija, još ne ostvaruju  tako dobre rezultate ali nameću svoj stil koji ne možemo usporediti ni s alzaškim, a ni pijemontskim.

Sivi pinot & gastronomija

Idealna temperatura za posluživanje sivog pinota je od 8 do 10 °C. 

S obzirom na bogate kiseline nemojte ovo vino uparivati s hranom koja ima kisele sastojke, kao što su jela s rajčicom ili citrusi. 

Savršen je i kao aperitiv!

Najbolje se kombinira s laganom hranom poput tjestenine, ribe i plodova mora

  • Svježi, mladi – lešana bijela riba, lagana piletina, meki sirevi (ricotta, feta, camembert, mozzarella)
  • Mineralni – rižoto od liganja ili sipa, tjestenina s kozicama, losos
  • Zreliji – pečena bijela riba, sitna plava riba (srdele, inćuni, papaline), rakovi
  • Macerirani – odresci tune ili gofa, laganija mesna jela (npr. teleći odresci)
Vina Zdolc
Vina Zdolc
Ekološka Vina Zdolc iz srca Zagorja, nastaju pažljivim njegovanjem trsa, i kasnijom vinifikacijom.